Koll på bloggar med smarta tjänster

Om du är som de flesta andra har du säkert ett flertal bloggar och andra webbplatser som du kikar in på varje dag. Att gå in på varje webbplats manuellt kan vara tidsödande och något besvärligt. Det blir lätt en massa flikar att hålla koll på. Dessutom finns ju risken att den blogg du går in på inte har uppdaterats sedan ditt senaste besök. En annan nackdel med den ”manuella metoden” är att du helt enkelt kan glömma bort att gå in på dina favoritbloggar. Som tur är finns det en hel del smarta tjänster för att hålla koll på bloggar. De flesta av tjänsterna är mycket enkla att använda. Den tid det tar att göra inställningar och lägga till bloggar får du igen på nolltid. Här är några smarta tjänster att prova på.

RSS

RSS står för Really Simple Syndication och är, mycket enkelt förklarat, en metod för att sprida innehåll på nätet. Det fungerar som så att innehåll från en webbplats görs om till XML-format för spridning till alla användare som har lagt till webbplatsens adress i en RSS-läsare. RSS-läsare finns i många varianter. Vissa är fristående och fungerar som vanliga program, medan andra är i form av tillägg till de vanligaste webbläsarna, till exempel Firefox och Explorer. När något nytt har hänt på din favoritblogg kan du se detta i RSS-läsaren.

Bloglovin

Bloglovin är en webbapplikation som fungerar som en mer avancerad RSS-läsare. Som medlem på Bloglovin kan du lägga till de bloggar du vill följa. När dina favoritbloggar uppdateras får du ett meddelande om detta. En fördel med Bloglovin är att du även kan få meddelanden på din mobil när det finns ett nytt blogginlägg att läsa.

Twingly blogsearch

Om du i stället är intresserad av ett visst ämne eller ett visst sökord, är Twingly blogsearch ett bra alternativ. Här kan du söka igenom hela ”bloggosfären” på bara några sekunder. Ett perfekt sätt att hitta nya bloggar att följa!